Yhdenvertaisuussuunnitelma
Mitä yhdenvertaisuussuunnitelma sisältää
Läntisen Keski-Suomen musiikkileiriyhdistys ry:n hallitus tekee työtä luodakseen turvallisen ja yhdenvertaisen toimintaympäristön jokaiselle Keuruun musiikkileirin ja Soiton paikka -festivaalin osallistujalle. Tavoitteena on luoda ilmapiiri, jossa kaikki voivat kokea tulevansa kohdatuksi juuri sellaisena kuin ovat. Tämän tavoitteen toteutumisen tueksi on luotu yhdistykselle yhdenvertaisuussuunnitelma. Läntisen Keski-Suomen musiikkileiriyhdistys ry:n yhdenvertaisuussuunnitelma on yhdenvertaisuutta ohjaava asiakirja, joka huomioidaan leirin ja festivaalin toiminnassa. Asiakirja käsittelee yhdenvertaisuuden edistämistä sisältäen ohjeistuksia liittyen tapahtumiin, kiusaamiseen, syrjintään, häirintään, esteettömyyteen, sukupuoleen ja seksuaalisuuteen sekä viestintään. Asiakirjasta löytyy myös toimintaohjeistukset kohdassa Turvallisemman tilan periaatteet, mikäli häirintää, syrjintää ja/tai kiusaamista esiintyy. Yhdenvertaisuus kuuluu tärkeimpiin ihmisoikeuksiin ja se on merkittävä tekijä jokaisen ihmisen hyvinvoinnin toteutumisen kannalta. Tällä hetkellä Keuruun musiikkileiri ja Soiton paikka -festivaali käyttävät vain Metan viestintäkanavia markkinoinnissa ja tiedotuksessa. Toteamme tämän kestämättömäksi ja pyrimme löytämään muita alustoja, jotka ovat linjassa leirin arvojen kanssa. Tämä yhdenvertaisuussuunnitelma on laadittu Läntisen Keski-Suomen musiikkileiriyhdistys ry:n hallituksen toimesta.
Yhdenvertaisuuden ja esteettömyyden määrittely
Yhdenvertaisuudella tarkoitetaan ihmisten samanarvoisuutta riippumatta henkilön iästä, sukupuolesta, etnisestä tai kansallisesta taustasta, kielestä, uskonnosta tai muusta vakaumuksesta, mielipiteestä, vammasta tai terveydentilasta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai muusta henkilöön liittyvästä syystä. Keuruun musiikkileiri ja Soiton paikka -festivaali eivät anna näiden tekijöiden vaikuttaa henkilön mahdollisuuksiin osallistua toimintaansa. Ne eivät hyväksy minkäänasteista syrjintää ja myös Suomen perustuslaki (731/1999, 6 §) kieltää kaiken henkilöön liittyvän syrjinnän. Lisäksi tasa-arvolaki (609/1986) sisältää sukupuolten välisen tasa-arvolainsäädännön ja yhdenvertaisuuslaki (21/2004, 6§) kirjauksen muista syrjintäperusteista.
Esteettömyydellä tarkoitetaan sellaista ympäristöä, jossa kaikki ihmiset pystyvät toimimaan yhdenvertaisesti riippumatta ominaisuuksistaan tai elämäntilanteestaan. Fyysisten tilojen ja palveluiden tulee olla jokaisen saavutettavissa riippumatta esimerkiksi liikuntakyvystä tai apuvälineiden käytöstä. Keuruun musiikkileiri ja Soiton paikka -festivaali pyrkivät järjestämään tapahtumansa ensisijaisesti tiloissa, jotka ovat esteettömiä, ja mikäli tämä ei ole mahdollista, esteistä tiedotetaan tapahtuman kuvauksessa. Toimijat pyrkivät tekemään viestintänsä mahdollisuuksien mukaan kaksikielisesti sekä suomeksi että englanniksi.
Miten yhdenvertaisuussuunnitelmaa toteutetaan
Keuruun musiikkileirin ja Soiton paikka -festivaalin tapahtumat pyrkivät yhdenvertaiseen, helposti saavutettavaan ja turvalliseen, syrjinnästä ja häirinnästä vapaaseen toimintaan.
Keuruun musiikkileirin ja Soiton Paikka -festivaalin suunnittelussa pyritään ottamaan huomioon tilojen esteettömyys, tapahtuman saavutettavuus sekä turvallisemman tilan periaatteet. Keuruun musiikkileirin suunnittelussa otetaan huomioon terveydelliset ja vakaumukselliset erityisruokavaliot kartoittamalla ilmoittautumisen yhteydessä osallistujien tarpeet. Myös sukupuolen moninaisuus huomioidaan ilmoittautumislomakkeessa.
Tapahtumissa järjestäjän vastuu on puuttua epäasialliseen käytökseen. Keuruun musiikkileirillä ja Soiton paikka -festivaalin tapahtumissa noudatetaan Läntisen Keski-Suomen musiikkileiriyhdistys ry:n turvallisemman tilan periaatteita (linkki tähän). Turvallisemman tilan periaatteiden noudattamisesta ilmoitetaan leirin säännöissä ja tapahtumien tiedoissa. Rasismiin, häirintään, kiusaamiseen tai muuhun syrjintään puututaan tapahtumissa välittömästi.
Seuraavaksi avaamme yhdenvertaisuussuunnitelman toteuttamisen kohtia tarkemmin.
Kiusaaminen, syrjintä, häirintä
Läntisen Keski-Suomen musiikkileiriyhdistys ry:llä on nollatoleranssi kiusaamiseen, häirintään ja syrjintään. Mikäli kiusaamista, häirintää ja syrjintää havaitaan, suosittelee Läntisen Keski-Suomen musiikkileiriyhdistys ry toimimaan seuraavasti:
Henkilöä, joka on kokenut tai havainnut yhdenvertaisuussuunnitelman vastaista toimintaa leiriläisen, henkilökunnan tai muun henkilön toimesta, neuvotaan ottamaan yhteyttä leirin vastuuhenkilöihin eli kanslian henkilökuntaan. Leirin valvojat ovat leiriläisen lähin turvallinen aikuinen leirin aikana, jonka vastuulla on tuoda toiminta kanslian tietoon. Yhteydenottoon kannustetaan, jotta jatkossa vastaavanlaisia tilanteita voidaan ennaltaehkäistä ja täten vaikuttaa Läntisen Keski-Suomen musiikkileiriyhdistys ry:n toimintaan. Myös anonyymi yhteydenotto on leirin lopussa mahdollista leirin sähköisen palautelomakkeen kautta. Anonyymia palautetta ei voida käsitellä henkilökohtaisesti, mutta se otetaan huomioon toiminnan kehittämisessä. Kaikki saatu tieto käsitellään luottamuksellisesti ja anonyymisti ellei henkilö toisin ilmoita.
Esteettömyys
Läntisen Keski-Suomen musiikkileiriyhdistys ry pyrkii toiminnassaan ottamaan huomioon esteettömyyden, joka koskee toiminnan ja tapahtumien suunnittelun lisäksi myös viestintää. Keuruun musiikkileiri ja Soiton paikka -festivaali pyritään toteuttamaan esteettömissä tiloissa, ottaen huomioon leirin toimintaan käytettävät tilat, konsertit sekä vapaa-ajan toiminnan.
Keuruun koulukeskus on esteetön tila. Esteettömyyttä pyytävän henkilön toiveet otetaan huomioon leirin järjestämisessä esimerkiksi soitto- ja majoitustilojen sijoittelussa.
Konserttien tapahtumakuvauksissa ilmoitetaan konserttipaikan esteettömyydestä ja sitä voi tiedustella etukäteen vastuuhenkilöiden kautta sähköpostilla kanslia@keuruunmusiikkileiri.fi tai soittamalla 040 552 0432.
Myös hajusteettomuus on esteettömyyttä. Keuruun musiikkileirillä ja Soiton Paikka -festivaalin konserteissa suositellaan huomioimaan oma hajusteiden käyttö.
Sukupuoli ja seksuaalisuus
Keuruun musiikkileiri ja Soiton paikka -festivaali noudattaa yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden periaatteita sukupuolen ja seksuaalisuuden suhteen. Kenenkään seksuaalisuudesta tai sukupuolesta ei tehdä pilkkaa, oletuksia tai muita määrittelyjä. Keuruun musiikkileiri ja Soiton paikka -festivaali pyrkii välttämään sukupuolistereotypioita toiminnassaan.
Ilmoittautumisen yhteydessä ilmoittautuja voi valita sukupuolekseen mies, nainen, muu tai en halua kertoa. Tulevaisuudessa kartoitamme voisimmeko kysyä sukupuolta vain tarpeen vaatiessa, mikä tarkoittaisi sukupuolikysymyksen poistumista ilmoittautumislomakkeesta. Keuruun koulukeskuksessa on leiriläisille käytössä kolme suihkua ja pukuhuonetta: tyttöjen suihku, poikien suihku ja yksityinen suihku, jonka valvojat avaavat pyydettäessä. Koulukeskuksen majoitusluokkia ei nimetä sukupuolen mukaan. Majoitusluokat nimetään iän mukaan isojen ja pienten huoneiksi. Jokainen leiriläinen majoittuu ensimmäisenä päivänä saapuessaan koulukeskukseen valvojien opastuksella. Myös leiriläisen saattajat ovat usein mukana majoittumisessa.
Viestintä ja tiedotus
Keuruun musiikkileiri ja Soiton paikka -festivaali pyrkii viestinnässään saavutettavuuden, tavoittavuuden ja asiallisuuden lisäksi läpinäkyvyyteen. Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi leirille on tehty viestintäsuunnitelma, joka toimii ohjeistuksena leirin toimijoille.
Keuruun musiikkileirin ja Soiton paikka -festivaalin vastuuhenkilöt keräävät tapahtuman lopuksi osallistujilta ja toteuttajilta palautetta toiminnasta sekä ehdotuksia järjestettävistä tapahtumista. Kysely on mahdollista tehdä nimettömästi ja siitä on olemassa sekä paperinen että digitaalinen versio. Vastuuhenkilöiden yhteystiedot löytyvät kotisivuilta, joten heihin voi tarvittaessa ottaa yhteyttä.
Rajatulla joukolla henkilöitä on pääsy Keuruun musiikkileirin ja Soiton paikka -festivaalin sosiaalisen median tileihin, ja näiden henkilöiden vastuulla on, että viestinnässä ja julkaisussa noudatetaan yhdenvertaisuuden periaatteita. Jokaiselta leirillä toimivalta henkilöltä pyydetään kuvaus- ja julkaisulupa. Jos kyseessä on yleiskuva tai suuri yhteiskuva, josta yksittäistä henkilöä ei voida tunnistaa, leirillä on lupa kuvan julkaisuun.
Tiedon saavutettavuuden takaamiseksi nettisivuilla sekä sosiaalisen median kanavissa olevia tapahtumakuvauksia pidetään ajan tasalla. Esteettömyydestä informoidaan tapahtumakuvausten yhteydessä, ja järjestelyistä on mahdollista kysyä lisätietoa yhdistyksen yhteyshenkilöiltä. Keuruun musiikkileirin ja Soiton paikka -festivaalin viestintä tapahtuu sosiaalisen median kanavilla kaksikielisesti suomeksi ja englanniksi. Tulevaisuudessa myös nettisivut ja ilmoittautumislomake pyritään tekemään englanniksi.
Turvallisemman tilan periaatteet
Läntisen Keski-Suomen musiikkileiriyhdistys ry on sitoutunut toiminnassaan noudattamaan turvallisemman tilan periaatteita. Kaikkien toimintaan osallistuvien henkilöiden odotetaan toimivan näiden periaatteiden mukaisesti. Turvallisempi tila on toimintatapa, jolla pyritään luomaan kaikille yhdenvertainen ja turvallinen paikka olla leirillä tai konsertissa, tehdä töitä ja viettää aikaa. Tilan tekevät ihmiset, joten on tärkeää, että kaikki pyrkivät omalla toiminnallaan aktiivisesti luomaan avoimen ilmapiirin, johon kaikkien on hellpo tulla omana itsenään. Mikäli toiminnassa havaitaan periaatteiden vastaista yhdenvertaisuuteen kielteisesti vaikuttavaa toimintaa, on tähän puututtava välittömästi.
- Pilkka, iva, halventaminen tai nolaaminen eivät kuulu tänne. Tämä koskee kaikkea Keuruun musiikkileirin ja Soiton Paikka -festivaalin toimintaa.
- Täällä ikä, sukupuoli, ulkonäkö, kansallisuus, uskonto, arvot, tausta, mielipiteet, terveys, seksuaalinen tai sukupuolinen suuntautuminen, henkinen tai fyysinen toimintakyky eivät ole esteitä. Arkoihin ja henkilökohtaisiin aiheisiin suhtaudutaan toisen rajoja kunnioittavasti.
- Uudet aiheet, ihmiset ja näkökulmat tuovat iloa elämään. Siinä saattaa tulla ennakkoluulottomaksi, kun vieras tulee tutuksi. Ainoastaan suvaitsemattomuutta ei suvaita.
- Kunnioitetaan toisen henkilökohtaista fyysistä ja psyykkistä tilaa, itsemääräämisoikeutta sekä rajoja. Älä koske toista ilman lupaa. Huomioi myös oma tilan ja rauhan tarpeesi.
- Pidetään huolta toisista. Jos todistat häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua, ota matalalla kynnyksellä yhteyttä vastuuhenkilöön. Jos jokin ei ole mukavaa, sanothan siitä. Mikäli omasta käytöksestäsi huomautetaan, otathan palautteen vastaan.Aina voit kysyä, oletko ymmärtänyt asian oikein ja kysyä lisää toisen näkökulmasta.
Kestävän kehityksen suunnitelma
Keuruun musiikkileiri ja Soiton paikka -festivaali pyrkii toimimaan kestävää kehitystä edistävien periaatteiden mukaisesti ja tässä asiakirjassa esitettyjä tavoitteita
kohti pyrkien. Periaatteiden ja tavoitteiden toteutumisen seurannasta vastaa Läntisen Keski-Suomen musiikkileiriyhdistys ry.
Kestävän kehityksen ohjenuorana voidaan pitää YK:n kestävän kehityksen
tavoiteohjelma Agenda 2030:n kestävän kulutuksen tavoitetta. Kestävän kulutuksen alatavoitteita ovat: ekologisen jalanjäljen pienentäminen kulutustapoja muuttamalla, kannustaminen kierrättämiseen ja jätteiden vähentäminen.
Tavoitteet
- Suosia kävelyä, pyöräilyä, kimppakyytejä ja julkisia liikennevälineitä.
- Suosia hankinnoissa ekologisia ja lähellä tuotettuja palveluita ja tuotteita.
- Vähentää hävikin syntymistä etenkin ennaltaehkäisyn, mutta myös uudelleenkäytön ja kierrätyksen keinoin.
- Vaikuttaa ruoan tarjoajaan, jotta ruoka olisi ekologisesti kestävämpää, monipuolisempaa ja täyttävää.
Toimeenpano käytännössä
- Leirille saapuvat henkilöt suosivat kimppakyytejä ja julkista liikennettä. Leirin aikana konsertteihin ja majoituspaikkoihin kuljetaan kävellen ja pyöräillen. Leiri tarjoaa muutaman pyörän henkilökunnan käyttöön.
- Leiri tukee paikallisuutta tekemällä yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa kuten Vaissi Oy:n kanssa, joka lahjoittaa leirille kaalikääryleitä ja muita tuotteita. Leiri myös vuokraa paikalliselta yritykseltä kaksi tulostinta käyttöönsä leirin ajaksi. Lisäksi monet paikalliset yritykset ja Keuruun kaupunki tukevat leiriä ja tarjoavat tiloja Soiton Paikka -festivaalin käyttöön.
- Leirin kanslia kierrättää huolellisesti ja uusiokäyttää syntyvää paperijätettä. Leiriläisten huoneista löytyy sekajätteet ja koulukeskuksen isosta aulasta lajitteluastiat. Leiriläisiä kannustetaan kierrättämään. Leiri pyrkii muovittomuuteen ja mahdollisuuksien mukaan olemaan käyttämättä kertakäyttöastioita. Selvitämme mahdollisuutta saada muoviroskikset leiriläisten huoneisiin sekajätteen lisäksi.
- Leiri ostaa ruokapalvelunsa Keurusseudun Ateria- ja tukipalvelut Oy:lta, jonka raaka-aineet ovat pääsääntöisesti alkuperältään suomalaista tai EU alueella tuotettua (https://www.kateria.fi/palvelumme). Suunnittelemme seuraavan vuoden ruokailuja edellisvuotisten palautteiden sekä kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Leiriläiset myös ilmoittavat itselleen sopivan ruokavalion ilmoittautumisen yhteydessä. Näin varmistetaan ruoan riittävyys ja ruokahävikin määrä pienenee.